26 Haziran 2012 Salı

KABIZLIK ÇEKİYORSANIZ...




Kabızlık, bağırsak boşaltımında zorluk çekme, ağrılı dışkılama ve dışkılama süresinde uzama ile karakterize bir rahatsızlıktır. Nedenleri arasında bağırsağa bağlı nedenler ve beslenme problemleri yer almaktadır. Konstipasyonu olan kişi ilk aşamada beslenmesini düzenlemeli ardından doktor tarafından kontrole alınmalıdır. Bağırsak hareketlerini hızlandıran, dışkılamaya yardımcı olan ve ağrılı dışkılamayı azaltmada bize yardımcı olan beslenme önerileri şu şekildedir;


 
                                                                 
·         Bağırsak hareketlerini artırmak için bolca su tüketin. Gün içinde tükettiğiniz su mutlaka 2 litreye ulaşsın.

·         Bağırsak hareketlerini yavaşlatan çay ve kahveyi bir müddet içmeyin.
·         Şeker bağırsak hareketlerini yavaşlattığı için bir müddet şeker ve şekerli besinlerden uzak durun.
·         Yağ dışkılamayı kolaylaştırdığı için bir müddet yağ içeriği yüksek besinler tüketin. Yemeklerinizde zeytinyağı ve ayçiçek yağı kullanın.
·         Bağırsak hareketlerini en çok yavaşlatan besinler olan patates, muz ve pirinçten uzak durun. Yayla çorbası, patates kızartması da dahil olmak üzere içinde bu besinlerin bulunduğu hiçbir yemeği yemeyin.
·         Her gün mutlaka 2 kase çorba tüketin.  Mercimek çorbası, tarhana çorbası, sebze çorbaları en uygun çorbalardır.
·         Dışkı hacmini artıran sebze yemeği ve salatadan gün içinde mutlaka 1 tabak tüketin.

·         Sabah uyandığınız anda, kahvaltı yapmadan önce kuru kayısı, kuru erik, zeytinyağı ve 1 su bardağı ılık su tüketin. Bu besinleri tükettikten sonra yarım saat kadar bekleyin ve kahvaltınızı yapın. Gün içinde bu 4’lüyü aç karnına aralıklarla tekrarlayabilirsiniz.
·         Eğer tükettiğiniz süt sizde gaz sıkıntısına neden oluyorsa bir müddet süt tüketmeyin.
·         Marketlerde satılan yulaf kepeğinden edinin ve gün içinde çorbalarınızın içine, salatalarınızın üzerine, sebze yemeklerinizin içine olmak üzere 2-3 çorba kaşığı yulaf kepeğini  ekleyerek tüketin. İsteğe bağlı olarak yoğurdun içine konularak da tüketilebilir.
·         Ekmek türü olarak tam buğday ekmeği ve yulaflı ekmek tüketimi dışkı hacmini artırarak kolay dışkılama sağlar.
·         Bu dönemde doktor önerisi olmadan kullanılan demir hapı var ise, demir hapını bırakmak daha yumuşak ve kolay bir dışkılama sağlar.
·         Gün içinde 2 orta boy meyve tüketimi çözünür posayı yeterince almanızı sağlar. Özellikle elma ve armudu kabukları ile tüketmeye özen gösterin. Meyve suyu içmeyin.
·         Probiyotik içeren kefir , yoğurt  gibi besinlerden ve probiyotik tabletlerden destek alınız.

Hiç yorum yok: