24 Haziran 2012 Pazar

PROTEİN DİYETİ : YARARLI MI ZARARLI MI?




Son zamanlarda moda olan diyetler arasında protein yoğunluklu diyetler dikkat ekiyor. Evet bu diyetler kısa vadede güzelce zayıflatıyor. Ancak konu sadece zayıflamak değil. Biliyorsunuz zayıflamak metabolik bir süreç. Dolayısı ile kaş yapalım derken göz çıkarmamak gerekiyor. Protein diyetini kimler uygulamalı kimler uygulamamalı diye bakacak olursak karşımıza şöyle bir liste çıkıyor;


·         Kan ürik asit değeri yüksek olanlar protein diyeti uygulamamalıdır! Ürik asit proteinlerin yıkım ürünleridir ve yüksek proteinli bir diyeti uzun süre uygulamak ve hızlı kilo kaybı ürik asiti yükseltiyor. Aile sağlık ocağınızagiderek 5 dakikada kan ürik asitinizi ölçtürebilir ve protein diyetleri için uygun olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
·         Böbrekleri ile ilgili sağlık sorunu yaşayanlar protein diyeti uygulamamalıdır! Yine aynı şekilde proteinin yıkım ürünileri başta böbrek ve karaciğer olmak üzere organlara ekstra yük bindirmekte. Dolayısı ile karaciğer enzimleri yüksek gelen veya böbrek fonksiyon testleri bozuk gelenlerin protein diyeti uygulamamları gerekiyor.
·         Bunların dışında organ sağlığı son derece sağlıklı, kan ürik asit değeri yüksek olmayan kişllerde ise diyet proteini %20’lere kadar ulaşabilir.
Ancak yine de siz siz olun diyetinizi uzman kontrolünde uygulayın. Önceden yapılmış kan tahlilleriniz doğrultusunda işin uzmanından alacağınız destek sağlığınıza sağlık katacaktır.

Hiç yorum yok: