16 Temmuz 2012 Pazartesi

KADINLARIN DERDİ: POLİKİSTİK OVER SENDROMU




Doğurganlık çağındaki bayanların % 5 ila %10 ‘ unda görülen, en sık karşılaşılan endokrin bozuklukların başında yer alan “polikistik over sendromu “PCOS” ” tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Overlerde çok sayıda kistin varlığı ile karakterizedir. PCOS teşhisi konulduğunda hormonal dengenin bozulma meylinde olduğu bilinmeli ve diyet tedavisi ile medikal tedavi beraber uygulanmalıdır.
Polikistik over de karşılaşılan bulgular şu şekildedir;
·         Hormonal dengenin bozulmasının akabinde androjen tip yani erkek tipi yağlanma görülmektedir.
·         Aynı zamanda hiperinsülinemi denilen kanda fazla insülin bulunması da göbek bölgesi yağlanmayı artırmaktadır.
·         Kanda insülinin fazla bulunması, dokuların insüline karşı duyarsızlaşması ve en sonunda da tip2 diabetes mellitus yani şeker hastalığının oluşma riskini artırır.
·          PCOS’da görülen kan yağlarının yüksek, bunun yanı sıra iyi kolesterol olarak bilinen HDL ‘nin düşük seyretmesi kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.

Polikistik over sendromunuz mevcut ise şu konulara dikkat etmelisiniz;
  •  Kan yağları yükselme meylinde olduğu için daha az yağlı beslenmelisiniz. Özellikle hayvansal kaynaklı yağı oldukça azaltmalısını. Süt ve süt ürünleri yarım yağlı veya yağsız kullanmak son derece faydalı olacaktır.
  • Günlük aldığınız kolesterol 300mg’ı aşmamalıdır. Bunun için hayvansal kaynaklı yağ tüketimi azaltılmalıdır. Tereyağ veya kaymak tüketimi Pazar kahvaltısı haricinde beslenmenizde yer almamalıdır.  
  • Vücutta insülin direncinin yaşanmasından dolayı, şeker hastalığına karşı önlem alınması adına karbonhidrat kaynakları doğru seçilmelidir. Kan şekerini hızlı yükselten besinler tercih edilmemelidir. Beyaz ekmek, beyaz un, sofra şekeri, fazla miktarda meyve, patates, pirinç, içinde şeker bulunan besinler daha nadir ve ufak miktarlarda tüketilmelidir. Bunun yanı sıra kan şekerini yavaş yükselten tam taneli tahıl ekmekleri, kurubaklagiller, bulgur, meyveler ve sebzeler gibi karbonhidrat kaynakları ağırlıklı olarak tercih edilmelidir.
  • Kan kolesterol düzeyini dengeleyebilmek için yüksek posalı beslenilmelidir. Bunun için de diyetimizde posa kaynakları olan sebzelere, meyvelere, kurubaklagiller gibi besinlere yer verilmelidir.
  • Alkol ve sigara tüketilmemeli, tüketilecekse minimum düzeyde tüketilmelidir.
  • En masum alkollü içkinin şarap türleri olduğu da unutulmamalıdır.
    Her sağlık probleminde olduğu gibi burada da birinci olarak dikkat edilmesi gereken konu yeterli ve dengeli beslenmektir. Özellikle de kilo problemi mevcutsa konusunda uzman bir diyetisyenden yardım alınmalıdır.

Hiç yorum yok: