8 Temmuz 2012 Pazar

KALP DOSTU BESLENME





Ortalama yumruğumuz büyüklüğünde olan kalbimiz ömrümüz boyunca hiç yorulmadan ortalama dakikada 70 defa atar.  İşte bizi hayatta tutan bu atışların sağlıklı olması ise beden sağlığımız ile yakından ilişkili. Maalesef dünya nüfusunun %25’i  kalp ve damar hastalıklarından etkileniyor. Peki kalbimizi korumak için nasıl beslenmeliyiz?  İşte kalp koruyucu beslenme tarzının püf noktaları;


·         Kalbinizin baş düşmanı tuzdur. Gün içinde tükettiğiniz tuz miktarının 1 tatlı kaşığını geçmemesine özen gösterin.
·         Son zamanlarda popüler olan himalaya tuzu sofra tuzu kadar tuzlu değildir. Dolayısı ile tuzlu yemeğe alışmış kişiler himalaya tuzu kullanmaya başladıklarında fark etmeden himalaya tuzunu fazlaca kullanırlar. Bu tuzun da bir tuz türevi olduğunu ve kullanımında günlük 1 tatlı kaşığını aşmamamız gerektiğini unutmayın.
·         Kırmızı eti haftada 1 kez tüketin.
·         Haftada 2 kez kendi yağında pişirilmiş balık tüketin.
·         Mutfağınızda kızartarak pişirme yöntemini kullanmayın.
·         Süt ve süt ürünlerini az yağlı tercih edin.
·         Zeytinyağı ve sıvı yağ tüketmeye özen gösterin.
·         Her gün mutlaka 1 tabak sebze yemeği, ve kabukları ile meyve tüketin.
·         Beslenmenizde kırmızı renkli sebze ve meyvelere sıklıkla yer verin.
·         Günde 2 kupadan fazla kahve, 4 kupadan fazla da çay tüketmeyin.
·         Sofra şekeri, beyaz ekmek, fazla haşlanmış makarna gibi çok çabuk kan şekerini yükselten besinlerden mümkün olduğunca uzak durun.
·         Sigara ve alkolü minumuma düşürün. Bunun için işin uzmanından yardım alın.

Unutmayın! Kalbinize iyi baktığınız müddetçe sizi yarı yolda bırakmayacaktır!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

.