31 Aralık 2012 Pazartesi

KAR ÜSTÜNDE SICAK ŞARAP KEYFİ






Hafta sonu Bursa’da olmanın avantajını kullanarak Uludağ keyfi yaptık. Uludağ ‘a daha önce de gelmiş olanlar bilir, kendinizi birden müthiş bir doğa ve bol oksijenin içinde bulursunuz.  Hareket etmeyi hiç sevmeyen kişiler bile mutlaka 1-2 kilometrelik doğa yürüyüşünü yaparlar. Evet bol oksijen ve hareket iştahınızı açabilir ama aslında bu dağ günü metabolizmanızı hızlandıran bir gün olur.  

Yılbaşı dolayısı ile müthiş bir kalabalığın ortasındaydık. Bu sebeple kayak yapmaya cesaret edemedim. Ama bu kar keyfini kaçıramazdım. 2 saatlik bir yürüyüşün ardından kendimizi elimizde sıcak şaraplarımızı tutarken bulduk. Bilmeyenler için anlatalım. Nedir bu sıcak şarap?

Sıcak şarap 1 litre kırmızı şaraba çeşitli baharatlar, tarçın ve bolca şeker eklenerek yapılan lezzetli mi lezzetli bir içecektir. Şekerin etkisi ile ısıtılan şarap daha kıvamlı ve şekerli bir tat alır. Baharatlar sayesinde dumanı müthiş kokar. 

Tabi içen kişi diyetisyen olunca konu gelir şarabın faydalarına. Aslında alkol insan bedenine zarar veren, dokuları harap eden bir içecektir. Dünya sağlık örgütü kadın ve erkek için alkolün tüketilebilir dozunu tayin etmiştir. Bu da kadınlar için 25g alkol, erkekler için 50g alkoldür. Yani ortalama kadınlar için 2-3 kadeh şarap yapar. Günlük olarak bu dozun üzerine çıkılmamasında fayda vardır.

Söz konusu kırmızı ve sıcak şarap olunca ise içeceğin kalori miktarı da değişir. Tabi ki sıcak şarabın kalorisi yapılırken içine eklenen şeker oranına göre artıyor.  Bizimkisi oldukça şekerli idi. 100ml kırmızı şarabı ortalama 80kkal olarak değerlendirirsek 1 kadeh sıcak şarap ise neredeyse bunun 2 katına yakın bir kaloriye eşdeğerdir. Ortalama 150kkal civarı bir enerjisi vardır. Bu da orta boy 2 adet taze meyveye eşdeğerdir.  İçilen şarap sadece 1 kadeh olunca bunun zararından çok yararının olduğun söyleyebilirim. 

Üzüm kabuğunda ve çekirdeğinde bolca bulunan antioksidanlardan biri olan resveratrol kırmızı şarabın bileşiminde vardır. Bu antioksidan başta kalp ve damar sistemi olmak üzere cilt sağlığında da etkilidir. Kısacası hem bol oksijen hem de şarap sayesinde tazelendik, yenilendik. 


Savaşların, acıların, felaketlerin ve haksızlıkların, geçip giden koca bir yıl gibi geride kalması umudu ve  2013 yılında tüm düşlerinizin gerçekleşmesi dileğiyle..

Hiç yorum yok: