6 Ağustos 2014 Çarşamba

SEBZE VE MEYVELER HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ






HANGİ BİTKİ SEBZE, HANGİSİ MEYVEDİR? 

Bitkilerin olgunlaşmış çekirdek ve çekirdeğe yakın kısımlarına meyve, çiçek-yaprak ve gövdelerine de sebze denir. Buna göre salatalık, patlıcan,kabak,biber ve domatesin meyve olması gerekir. Ancak biz günlük dilde bu besinlere sebze diyoruz. Genelde tatlı olanlara meyve, yemeği yapılanlara da sebze diyoruz.

SEBZE VE MEYVELER HAKKINDA 

·         Yeşil sebzelerde klorofil pigmenti bulunur. Klorofil sebzeye yeşil renk verir.
·         Taze sebze ve meyvelerde metabolik  olayların sürdüğü canlı hücreler bulunur. Bu canlı hücreler sebzeler ve meyveler pişirildiğinde canlılığını yitirir. Bu sebeple sebzeler pişirildiğinde kolay bozulmaz.
·         Sebzelerin kalorileri genelde oldukça düşüktür. Bu sebeple sebzeleri beslenmemizde bize enerji veren besinler olarak düşünmeyiz. Ancak içlerindeki vitamin ve mineraller, aktif bileşenler, antioksidanlar sağlığımızın en önemli destekçileridir.
·         Meyve ve sebzeler beslenmemizin lif kaynaklarıdır. Özellikle bağırsak sağlığı için, kabızlık yaşanmaması için, kolon ve rektum kanserinden korunmak için günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Bunun 2-3 porsiyonu sebze 2-3 porsiyonum meyve olmalıdır.
·         Turunçgil grubu(mandalina,portakal,limon,greyfurt) ve çilekler C vitamini açısından zengindir. Yalnız bu meyvelerin dolapta uzun süre saklanması C vitamininde kayba sebep olur. Bu sebeple taze tüketilmelidir.
·         Koyu yeşil yapraklı sebzeler, salata malzemeleri turunçgiller kadar C vitamini içerir. Ispanak, pazı, marul, roka, maydanoz, biber çiğ yenilmesinde fayda olan sebzelerdir. Çünkü pişirildiklerinde ve bıçak ile kesildiklerinde C vitaminlerinde kayıp olur.
·         Kırmızı renkli sebze ve meyvelerde(çilek, havuç,domates, turuncu hurma,turp,pancar) A vitamini öncüsü beta-karoten bolca bulunur. Beta-karoten bilinen en etkili kanser gelişimi önleyici besin öğelerinin arasında sayılır.
·         Meyveler olgunlaştıkça hem asit oranları hem de şeker oranları artar. Asitin ve şekerin artması olgun meyvenin daha lezzetli olmasını sağlar.
·         Sebze yemeklerini pişirirken tencerenin kapağını sık açmamak gerekir. Sadece lahana ve karnabahar yemeği pişirilirken kükürt kokusu çıksın diye tencere kapağı 2-3 defa açılmalıdır. Onun dışında, ıspanak, taze fasülye,havuç,patlıcan,bezelye,patates,kabak yemeği pişirilirken tencerenin kapağı yemek pişene kadar açılmamalıdır.

Hiç yorum yok: