14 Ekim 2014 Salı

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ANLATIYOR: FAZLA KİLOLU OLMAYI NASIL ÖNLERİZ?







Dünya sağlık örgütü uzun yıllardır dünyada hızla artış gösteren kiloluluk ve obezite ile nasıl başa çıkılması gerektiği konusunda çalışmalar yapıyor.  Bu konuda uzmanları ve halkı bilgilendirici yazılar yayınlıyor, araştırmalar yapıyor. 

Dünyada şu anda tahmin edilen 200 milyon erkek ve 300milyon kadın obez var ve bu sayı her geçen gün daha da artıyor. İnsanlara kilo aldıran bir çok sebep var. iş hayatı, hareketsizlik, hazır besinler ve hatalı seçimler bunlardan sadece en bilinenleri.  İşte bu konuda da Dünya Sağlık Örgütü obeziteden korunmak için yapılması gereken en temel kuralları açıklamış. Dünya Sağlık Örgütüne göre insanlar;

·        Besinlerin içindeki özellikle yağ ve şekerden gelen kaloriyi sınırlandırmalılar. Bunun için kızartma besinler, şekerli içecekler, yağlı yemekler, yağlı salatalar ve soslar dikkat edilmesi gereken besinlerin en başında yer alıyor.
·        Sebze ve meyve tüketimini artırmalılar. Gün içinde toplamda 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. 8 kaşık, yani dolu bir tabak sebze 2 porsiyon yerine geçer. Bu hakların 2 porsiyonunu sebze olarak tüketip 3 porsiyon da meyve yemek yeterli olacaktır.
·        Özellikle tam tahıllar, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar tüketilmelidir. Haftada 2 porsiyon kurubaklagil, günlük olarak ise tam tahıllı ekmekler, bulgur, tam buğday unu kullanılmalıdır.
·        Günlük basit egzersizler yapılmalıdır. Yürüyüş, bisiklet, aerobik, yüzme, dans gibi egzersizler tercih edilebilir. Çocukların günlük 60 dakika, yetişkinlerin ise haftada 150 dakika egzersiz yapması önerilmektedir.

Hiç yorum yok: