13 Nisan 2015 Pazartesi

DİYETLERDE EN SIK YAPILAN 10 HATA





Tahlilleriniz normal, belli bir zamandır diyet yapmaya çalışıyorsunuz, hatta üstüne bir de ara ara spor yapıyorsunuz ama hala istediğiniz verimi alamıyorsanız DİKKAT! Çoğu kişinin zayıflama diyetlerinde farkına varmadan sıklıkla yaptığı hatalar var. İşte bu hataların top 10’u. 

1.       Kalorisi düşük zannettiğiniz besinler yüksek kalorili olabiliyor. Örneğin meyve suları, diyet bisküviler, kornfleksler, hatta bazı salatalar. Üzerinde diyet ibaresi olan bisküvileri serbest zannetmeyin. Onların da porsiyonu ortalama 3 adettir.
2.       Yağ ve şeker hesaplanması yapmadan beslenme de kilo vermeye engeldir. Ara öğünleriniz şekerli veya yağlı geliyor olabilir. Bademi diyetlerde veririz ama sadece 10 adet olmak kaydı ile. 1 avuç değil. Salataları en masum besinler sanabilirsiniz ama içine döktüğünüz yağ, eklediğiniz mısır ceviz gibi yağlı besinler müthiş kalorili bir salata yemenize sebep olabilir.
3.       Hatalı egzersiz yapıyor olabilirsiniz. Kuru yorgunluk başka, kardiyo egzersiz başkadır. Zayıflayabilmek, kalori yakabilmek ve yağ eritebilmek için kardiyo egzersizi yapmalısınız.
4.       Yeterince su içiyor musunuz? Bu kişiden kişiye değişen bir durum. Önemli olan içtiğiniz suyun litresidir. Kadınların günde ortalama 2lt, erkeklerin ise 2,5 litre su içmeleri gerekir.
5.       Taze sebze meyve yerine işlenmiş olanlarının tercih edilmesi de başka bir hata. Doğal meyve yerine meyve şekerlemeleri, şekerle işlenmiş kuru meyveler, taze salata yerine işlenmiş ve kızarmış sebze konserveleri yemeyin. Taze ve hatta mevsiminde olduğumuz meyveleri ve sebzeleri tercih edin.
6.       Kahvaltıyı atlamak en büyük hata. “Ne güzel kahvaltı yapmadım 300kalori almadım” gibi düşünebilirsiniz. Ama kahvaltı yapmamak demek metabolizmanızı ateşlemediniz demektir. Hafif olsun, az olsun ama mutlaka kahvaltı olsun. Yumurta ise kahvaltınızın olmazsa olmazı olsun.
7.       Bütün gün aç gezmeyin. Diyet yapmak demek bütün gün aç gezmek demek değildir. Ara ara mutlaka ara öğünler ile iştahınızı azaltın. 4-5 saat aralıklar ile ana öğünler yapın. Kahvaltı ve öğle yemeği mutlaka yiyin. Vücudunuzu 1 yaşındaki bebek gibi kuş kadar yemek ile beslemeyin.
8.       Hareket etmeyi, spor yapmayı zorunluluk gibi görmeyin. Zorunluluklar her daim itici olmuştur. İsteyerek ve keyifle yapılan egzersiz size daha iyi gelecektir.  
9.       Negatif düşünmeyin. “ben zaten zayıflayamam” , “bu diyeti zaten yapamam”, “bir hafta sonra kesin diyetimi bozarım” gibi olumsuz düşünmeyin. Negatif düşünce baştan kaybetmenize sebep olur. Olumlu düşünün, bu kadar insan yapabiliyorsa siz de yaparsınız.
10.   Plan yapın ve hedef koyun. Öncelikle plan yapın. Öğün saatlerinizi, ara öğünlerinizi, yanınızda taşımanız gerekenleri veya dışarıda yemeniz gerekenleri. Haftalık hedefleriniz olsun. Haftada 1 kg kayıp sağlıklı olandır. Ama tabi ki kişisel farklılıklar, diyetinizi yapma disiplininiz, yaşınız, hareketleriniz bu kilo değişimini etkileyecektir. Kısa vadeli ve küçük hedefler sizi daha da motive edecektir.
Eğer sizinde hatalarınız bunlardan biriyse hemen harekete geçin. Bahar dönemi kilo vermek için en uygun dönemlerden biridir.  Hatalarınızı tespit edip programınıza devam edin. Size uygun bir program için ise diyetisyen meslektaşlarıma danışmayı ihmal etmeyin.

Hiç yorum yok: