11 Mayıs 2015 Pazartesi

KAÇ KİLO YAĞINIZ OLDUĞUNU BİLİYOR MUSUNUZ?





İdeal ağırlık kavramı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Aynı boy ve yaşa sahip olduğunuz birisi ile kıyas yapıldığında ideal kilolarınız birbirinden farklı olabilir. 

İdeal kilo vücudumuzdaki kas, kemik ve yağ dokusuna göre değişkenlik gösterir. 1.75 boyunda kaslı ve kemikli bir erkeğin ideal kilosu 85kg olabilirken, yine 1.75 boyunda fakat daha ince yapılı bir erkeğin ideal kilosu 75kg olabilir. 

İDEAL AĞIRLIĞIMIZI NASIL ÖĞRENEBİLİRİZ?
İdeal ağırlığımızı en doğru şekilde öğrenmek istiyorsak ilk önce vücut analizimizi yaptırmalıyız. Yani kaç kilo kas kütlemiz ve kaç kilo kemiğimiz olduğunu bilmeliyiz. Kadınların vücudunda  ortalama      10-20kg,  erkeklerin vücudunda da 10-15kg arasında yağ bulunması gerekir. Eğer sizin yağ kütleniz 35 kg ise en az 10 kg fazla kilonuz var demektir. 

VÜCUT ANALİZİ NASIL YAPTIRILIR?
Vücudumuzun bileşenlerini öğrenmek için vücut analiz cihazları vardır. Bu cihazlar vücuda çok düşük akımlı elektrik iletirler ve vücudumuzdaki yağ, kas, kemik ve su oranını ölçerler. Çoğu diyetisyen meslektaşımda bu cihazlardan vardır. Bize danışan hastalarımızın vücut analizlerini almadan diyet programlarını hazırlamayız. Çünkü ilk başta danışanlarımızın ideal kilolarını hesaplayarak diyet programlarını başlatırız. 

VÜCUT KAS ORANI METABOLİZMAYI ETKİLİYOR
Eğer danışanımızın analiz sonucunda vücut kas oranı yüksek çıktı ise harcadığı kalori fazla demektir. Kaslar enerji harcayan dokulardır. 80kg olan iki bayandan kas kütlesi fazla olanın metabolizması daha hızlıdır. Dolayısı ile analiz cihazımın bana aktardığı bilgiye göre danışanlarımın diyet kalorileri belirlenir.  Bu da sağlıklı bir diyet programı izleyebilmek için önemlidir. 

ZAYIFLARKEN YAĞ ERİTMEK ÖNEMLİ
Evde kendi kendimize uyguladığımız diyet programlarında vücut analizimizi alamadığımız için yağ mı kas mı kaybettiğimizi göremeyiz. Halbuki zayıflamanın altın kuralı kiloyu yağ olarak vermeyi başarmaktır.  Diyet yapmaya karar verdiysek mutlaka analiz cihazı olan ve konusunda uzman bir diyetisyenden destek alınmalıdır.  

VERİLEN KİLONUN %70’İ YAĞ OLMALI.
Zayıflama programlarında kaybedilen kilonun ortalama %70’i yağ kaybı olur ise biz bu programa sağlıklı diyoruz.  İdeal olan verilen kilonun tamamının yağ kaybı olmasıdır. Ancak %100 yağ kaybı yapmak her vücutta mümkün değildir.  Verilen 10 kg’ın 7 kg’ı yağdan olduğu müddetçe sağlık konusunda sıkıntı yaşanmıyor.  Danışanlarımız kendilerini hem çok dinç hissediyor, hem de görsel olarak sağlıklı bir tablo oluyor. 

Sağlıklı bir beden için sağlıklı beslenmelisiniz. Beslenme hakkında doğru bilgileri beslenme uzmanınızdan öğreniniz.

Hiç yorum yok: