16 Haziran 2015 Salı

RAMAZAN YAZI DİZİSİ 1: RAMAZANDA SOFRANIZDAN KEFİR EKSİK OLMASIN




Yaz ramazanları açlık süresinin uzunluğu, hava sıcaklığının fazla olması sebebi ile daha dikkatli olunması gereken ramazanlardır. Son yıllarda ramazan ayı yılın en sıcak günlerine denk geliyor. Dolayısı ile özellikle sahur ve iftar da tercih etmemiz gereken besinleri daha dikkatli seçmeliyiz.
Özellikle sahur soframızda, bizi uzun süre tok tutabilecek, sıvı eksikliği yaratmayacak, terleme ile mineral dengemizi bozmayacak, susatmayacak besinler yer almalıdır. Özellikle süt ürünleri ihmal edilmemelidir. Yeterli protein içeriği, su içeriğinin yüksek olması, özellikle mineralce zengin oluşu, kan şekerini dengeleyici özelliği sayesinde kefir sahur sofralarının vazgeçilmezidir.
Sahur sofranızda mutlaka bulunması gereken besinleri şu şekilde sıralayalım;
·         Kefir
·         Haşlanmış veya sebzeli yumurta
·         Tam buğday ekmeği veya bulgur
·         Yağlı tohumlar( çiğ halleri ile badem, fındık ve ceviz)
·         Az tuzlu peynir
·         Yemek yemek isteyenler için kıymalı sebze yemekleri
·         Çorba içmek isteyenler için tarhana, mercimek, ezogelin veya yoğurtlu çorbalar
·         1 kase kadar salata veya sebze söğüş
·         Ve bol bol su
Oruçlu iken gün içinde serin ortamlarda durmak, fazla bedenen aktif olmamak günü daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Hatta eğer şansınız var ise gün ortasında 1 saat kadar uyumak enerji yoksunluğunuzu azaltacaktır.
İftar sofrasında ise en önemli kural aceleci olmamaktır. Sakin sakin yenilen yemekler ve hatta yemek arasında 10-15 dakikalık bir molanın verilmesi sindirim sisteminize iyi gelecektir. Orucunuzu hafif bir besin ile açtıktan sonra mutlaka 1 bardak kefir veya 1 kase yoğurt yemelisiniz. Bu besinler gün içinde kaybettiğiniz mineralleri yerine koymakta çok başarılılar. Ayrıca şeker kontrolü konusunda da oldukça iyiler. 
İftar sofranızda olmasını tavsiye ettiğim besinler şu şekildedir;
·         Mutlaka su. Vazgeçilmezimiz . Oda ısısında olmalı fazla soğuk olmamalıdır.
·         Ilık bir çorba.Sıcak çorba boş olan midenizi rahatsız edecektir.
·         Belki zeytin, hurma gibi iftariyelikler. Yağlı besinler ve kızartmalar olmamalıdır.
·         Mutlaka etli veya tavuklu yani proteinli bir yemek.
·         Şekerimizi dengelemesi için yoğurt veya 1 bardak kefir.
·         Her akşam mutlaka salata.
·         Ve tabiî ki ramazan pidesi. Ramazan pidesinin porsiyonunu el büyüklüğünde veya 2 iri kare parça gibi düşünebilirsiniz. Ancak özellikle kilo sıkıntısı olan veya ramazanda kilo almak istemeyenler dikkat etmeli. Sofranızda makarna, pilav, börek, patates gibi başka bir karbonhidrat kaynağı varsa pidenizi yememelisiniz. Hem pide hem pilav fazla gelecektir.
Orucumuzu açtıktan sonra vücudumuza biraz fırsat tanımalı, biraz dinlenmeliyiz. Özellikle yemeğin üzerine en az 1 saat hiçbir şey yenilmemelidir. 1 saat sonra sinidirmi kolaylaştırmak ve gün içinde kaybolan mineralleri yerine koyabilmek için 1 şişe doğal maden suyu içebilirsiniz.  Yemekten yaklaşık 1,5-2 saat sonra açık çay veya kahve içebilirsiniz. Kahvenizin üzerine 1 porsiyon meyve. Eğer tatlı yemek istiyorsanız mümkün olduğunca hafif ve sütlü olanlarını tercih edin. Güllaç ramazanda en sevdiğimiz hafif sütlü tatlıdır. Tatlı tercih ettiğiniz akşamlar meyvenizi yemezseniz şeker yüklemesi yapmamış olursunuz. 

Sağlıklı, keyifli, huzurlu bir ramazan geçirmeniz dileğiyle…

Hiç yorum yok: