6 Ağustos 2015 Perşembe

FAZLA GAZ SORUNUNUZ VARSA




Gaz, doğal olarak bağırsak bakterilerimiz tarafından üretilen bir durumdur. Besinler ile aldığımız bazı maddeler, besinlerin bağırsakta kalış süresi, bağırsak florasındaki değişimler, kullanılan ilaçlar,stres, genetiğimiz gaz sorunu yaşamamızı etkileyen etmenlerdir. Ancak bu durum aşırıya kaçtığında günlük hayatımızı etkiler duruma geldiğinde sıkıntı oluşturmaktadır. Daha az gaz sıkıntısı yaşamak için almanız gereken bazı önlemler bulunuyor. Bunları şu şekilde sıralayabilirim;
·         İçinde gaz yapan öğeler içeren besinleri sınırlı tüketin. (karnabahar, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, pırasa, çiğ soğan, sarımsak)
·         Süt içindeki laktoz sindirim sorunu yaratabileceği için gaz probleminizi artırabilir. Bir müddet süt tüketimini azaltmanız uygun olur. İçinde laktoz olmayan laktozsuz sütleri kullanmanız ise şikayetinizi azaltabilir.
·         Baklagillerin pişirilmesi esnasında ilk haşlama suyunun dökülmesi gaz yapan maddelerin azalmasına yardımcı olur. Hatta baklagillerin kabuklarında bulunana fruktooligosakkaritlerin atılması, yani kabuklarının soyulması da gaz sıkıntınızı azaltacaktır.
·         Çoğu hazır paketli diyet ürünün içinde bulunan şeker alkolleri bağırsakta gaz üretimini artırıcı etki yapar. maltitol, ksilitol, sorbitol gibi sonu –ol ile biten maddeler içeren paketli ürünlerden uzak durun.
·         Fazla tuz tüketimi su tutma özelliğinden dolayı gaz şikayetinizi artırır. Daha az tuzlu beslenmeye dikkat edin.
·         Potasyum içeriği yüksek muz,patates, kavun, ananas gibi sebze ve meyveler sodyum atılımını sağlayacağı için gaz sorununuza iyi gelebilir.
·         Bazı durumlarda aşırı posalı beslenme de gaz sorunu yaratabilir. Diyetinizdeki posa alımını yavaş yavaş çoğaldın.  Birden yükleme yapmaktan kaçının.


Kaynak:

Hiç yorum yok: