5 Şubat 2018 Pazartesi

NE KADAR SU İÇİYORSUNUZ?




Su mevzusu biz diyetisyenlerin sürekli olarak üzerinde durduğumuz bir konu. Danışanlarımıza her görüşmede yeteri kadar su içip içmediklerini sorgular dururuz. Peki niçin su içmek diyette bu kadar önemli? Yeterince su içmediğimiz zaman ne oluyor? Bu soruları cevaplandıralım.
İnsan vücudundaki bütün kimyasal reaksiyonlar sulu ortamda gerçekleşiyor. Vücudumuzun ortalama yarısı sudan oluşuyor. Kısacası susuz hayat olmuyor. Ter ile, idrar ve dışkı ile hatta vücut ısımız dolayısı ile tenimizden ve nefes verirken buhar ile vücudumuzdan su kaybediyoruz. Daha sıcak havalarda yada spor yaptığımızda, ateşlendiğimizde yada yüksek kalorili beslendiğimizde su ihtiyacımız da buna paralel olarak artıyor.
 Vücudumuzun suya olan ihtiyacını hesaplarken günlük tükettiğimiz kalori dikkat alıyoruz. Ortalama her 1 kaloriye 1 ml su ihtiyacımız oluyor. Yani kabaca 1800-2000  kalori ile beslenen  bir kadının günlük 2 lt sıvı ihtiyacı oluşuyor. Eğer günlük alınan sıvı miktarı eksik kalır ise,   sağlık sorunları da oluşmaya başlıyor.
Susuz kalmaya bağlı en sık gözlemlenen sorun kabızlıktır. Mide ve bağırsak sorunu yaşıyorsanız içtiğiniz su miktarını gözden geçirin. Ayrıca dikkat dağınıklığı, cilt kuruluğu,  saç kuruluğu ve enerji düşüklüğü gibi sorunlar da susuzluğa bağlı olarak gelişir.
Kısacası su hayattır. Beyninizin size susuzluğunuzu hatırlatmayı unutmasına izin  vermeyin. Siz bilinçli olarak gün içinde 8-10 bardak arasında suyunuzu için. Sağlıklı  bir ömür dileklerimle .

Hiç yorum yok: